Nieuwsbrief Imane

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

Langer leven door vrijwilligerswerk.

Mensen die vrijwilligerswerk doen leven langer. Dit blijkt uit een langlopende studie van Vrije Universiteit Amsterdam.

Sinds 1992 loopt het onderzoek naar de effecten van vrijwilligerswerk, onderzoeker Rene Bekkers is een van de onderzoekers.
In 1992 is begonnen met een groep 55-plussers die iedere twee a drie jaar een enquête invulde, een persoonlijk interview kregen en op fysieke gezondheid werden getest.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die vrijwilligerswerk doen een overlijdenskans hebben van 20 procent terwijl mensen die geen vrijwilligerswerk doen een sterftekans van 45 procent hebben.
Vrijwilligers leven volgens het onderzoek langer gezond, hebben minder last van fysieke aandoeningen en chronische ziekten en antwoorden positiever op de vraag hoe zij zich voelen. In het onderzoek is rekening gehouden met het feit dat vrijwilligers bij aanvang van het onderzoek vaak al gezonder waren.

Hoe dat komt? Bekkers heeft wel een aantal mogelijkheden, vrijwilligers houden langer controle over het eigen leven, wat een positief effect heeft op de eigen gezondheid en het gevoel iets voor een ander te betekenen voor een ander heeft eveneens een stressverlagend effect.
De mogelijke redenen die Bekkers noemt voor een langer leven voor vrijwilligers is niet nieuw, de Oostenrijkse psychiater Frankl schreef daar al vlak na de Tweede Wereldoorlog over.

Nieuw en bijna schokkend is het enorme verschil in sterfte kans tussen vrijwilligers en zij die geen vrijwilligerswerk doen.
De resultaten van de VU bevestigen een eerder onderzoek gedaan door onderzoekers van de VA Medical Center en de University of California. Zij onderzochten 6360 65-plussers en kwamen tot de conclusie dat het doen van vrijwilligerswerk de levensverwachting met vier jaar verlengd (Plusnieuws 13 juli 2009).

Volgend jaar is het jaar van de vrijwilliger, ik zou daar niet op wachten en nu direct aan de slag gaan, want uit het onderzoek van de VU blijkt tevens dat mensen die op latere leeftijd met vrijwilligerswerk beginnen daarvan opleven.
Bron: HetKanWel.nl

Auteur: Nico van Scheijndel

 
 

Langer leven door vrijwilligerswerk.
Langer leven door vrijwilligerswerk.
Langer leven door vrijwilligerswerk.

Steun ons

Zonder uw hulp is het niet mogelijk !

Uw steun is essentieel voor de goede werking van Imane. U kunt deelnemen aan de financiering van onze projecten en aan de structurele kosten die noodzakelijk zijn voor hun uitvoering door middel van regelmatige storting of door een lopende opdracht bij uw bank. U kunt ons steunen door geld over te schrijven op het rekeningnummer:

Imane vzw
Lakborslei 445
2100 Deurne
001-5022454-64
BIC: GEBA BEBB
IBAN: BE29 0015 0224 5464
Bank name: Fortis Bank
 
Alvast dank voor uw vrijgevigheid.

Met steun van:

Met de steun van